SVEDOCANSTVO 2

Svedocanstvo koje sledi opisano je, hronoloski i faktografski, prema beleskama oca Gavrila u manastirskom letopisu:

26. april 1987.

Na Tominu nedelju, u 7 casova ujutro, iz obliznjeg mesta na molitvu pred cudotvornom ikonom Majke Bozje Lepavinske za ozdravljenje devojke B., koja se nalazi u sok-sobi u bolnici, dosli su njezini otac, majka i brat. Objasnili su da je ona pre dva dana pokusala da izvrsi samoubistvo, i to tako sto je popila 2,5 decilitara kontaktnog herbicida "deherban", jakog otrova protiv korova.

O. Gavrilo je odlucio da se njihovim molitvenim prilogom kupi ulje koje ce goreti u kandilima u crkvi za zdravlje unesrecene devojke.

U 18.20 sati na molitvu su stigli majka, kuma i brat. Bili su u bolnici i culi da je devojci nesto bolje. Inace, lekari su im otvoreno izjavili da oni sa svoje strane ne mogu vise nista da ucine. Sva joj je medicinska pomoc vec pruzena; dakle - ostaju samo molitve... Devojcin brat je rekao o. Gavrilu da je ona i pre mesec dana htela da ucini samoubistvo; pokusala je da prereze vene na ruci. Sve je to u bilo u vezi sa jednim mladicem s kojim je trebala da se venca. Prema bratovljevim recima, neki su njihovi rodjaci bili zavisni, pa su se koristili i "uslugama" vracara da bi sprecili taj brak.

27. april

U 7 casova na molitve su dosli majka i brat. Nakon sto je pred cudotvornom ikonom Presvete Bogorodice o. Gavrilo procitao moleban, otili su da posete bolesnicu.

Posle vecernje o. Gavrilo je procitao molitvu za zdravlje B.

28. april

Kratku molitvu za zdravlje B. procitao je o. Gavrilo pred ikonom u 15.30 sati, a onda i posle vecernje.

29. april

U 12 casova su stigli majka i brat. Bili su u bolnici, ali im lekari nisu dopustili da vide devojku; jedino su im rekli da je dola k sebi i da je progovorila. Zasad samo kratko odgovara na pitanja... Pred cudotvornom ikonom je procitan moleban Presvetoj Bogorodici, a nakon vecernje i kratka molitva.

1. maj

Oko podneva je navratio brat, da se pomoli zajedno sa o. Gavrilom za zdravlje svoje sestre. Dosao je iz bolnice i kaze da je B. sada dobro, pocela je da uzima hranu i da razgovara. Jos uvek se nalazi u internom odeljenju i stoga lekari ne dozvoljavaju posete. Ali, svi se u bolnici cude njenom ozdravljenju i oporavku; u trenutku kad je devojka dovedena mislili su da nece preziveti, vec su je gotovo smatrali pokojnom.

Na pitanje o. Gavrila kada je devojka uzela otrov, njezin brat je odgovorio da se to dogodilo otprilike u 11 casova u petak, 24. aprila. U to je vreme, ispricao je, on sa ocem bio u polju. Dok su radili, najednom su primetili zmiju, koja je isla ravno prema njima siktajuci i palacajuci jezikom. Onda se naglo okrenula i nestala, a za pola sata stigla je vest o nesreci. Devojku su odmah odvezli u bolnicu...

2. maj

U 6.30 sati doao je devojcin brat, a molitva za njeno zdravlje procitana je posle jutrenja. Potom je otisao u bolnicu jer su lekari rekli da ce B. biti premestena iz internog odeljenja i da ce je posetioci moci videti.

3. maj

U nedelju u 8.20 sati u manastir su stigli otac, majka, brat i baka, a pred ikonom je o. Gavrilo procitao moleban Presvetoj Bogorodici za duhovni napredak sviju u kuci. Ostali su i na Sv. Liturgiji, pomolivi se za zdravlje B.

5. maj

U 10.30 sati dosao je devojcin brat i za blagoslov doneo odecu koju ce ona nositi dok bude smestena u drugom bolnickom odeljenju. Kako je rekao, u kucu im je dosao jedan covek i uveravao ih da ne veruju u Boga i ne uzdaju se u Njegovu pomoc, vec u medicinu. "Od Crkve nema pomoci", tvrdio je...

Proteklog dana je devojku njena familija prvi put videla otkako se ona nalazi u bolnici.

11. maj

U 18 casova stigao je devojcin brat. Rekao je da se B. oseca dobro, ali je njeno ponasanje cudno; nikog od svojih ne zeli da vidi. O. Gavrilo je procitao molitvu za dusevno zdravlje.

7. jun

Na Sv. Liturgiju, sluzenu na Pedesetnicu - Trojice - dosla je devojka B. sa ocem, majkom, bratom i bakom, da se pred cudotvornom ikonom licno zahvali Presvetoj Bogorodici.

Danas je B. udana, ima decu i zivi porodicnim zivotom.

U isto vreme dok je o. Gavrilo u manastirski letopis unosio beleske o stanju devojke B., u bolnici su - sasvim nezavisno od njega - takodje vodili evidenciju o bolesnici. Na pocetku zapisa o povesti bolesti pacijentice B. navedeno je sledece:

24. april

Nakon prijema pacijentici je uvedena sonda u zeludac i obavljeno ispiranje zeluca. Postavljena je na respirator (umetna pluca) i uvedeni su joj kateteri u krvne zile kroz koje se daje tekucina u obliku infuzije. Pacijentica je u komatoznom stanju, ima grceve, na usta joj izlazi pena. Grcevi se ublazuju lekovima.

25. april

Stanje je isto. Pacijentica je i dalje u komi, ima izrazene samo jace reflekse te pokusava disati; mnogo mokri, jo uvek dobiva infuziju venskim putem.

26. april

Pacijentica otvara oci i spontano dise. Ima visoku temperaturu, mnogo mokri, prima infuziju... U toku dana stanje se poboljsava i uz terapijske napore ona postaje orijentirana te na usta pokusava uzimati caj.

27. april

Pacijentica se oseca mnogo bolje te se premesta na interno odeljenje...