SVEDOCANSTVO 1

Ni u nase vreme Bog nije napustio ceda Svoja, nego preko cuda Svojih i nas pozdravlja i oglasava Svoje prisustvo medju nama. Dana 13. marta 1991. u stanu gospodina Save V. u Bjelovaru kopija cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske pocela je da pokazuje za ljudski um neshvatljive znake. Tu kopiju je g. Savo dobio na dar od o. Gavrila prilikom svog prvog dolaska u manastir Lepavinu. "Sa svojom porodicom sam 10. marta posetio manastir Lepavinu. Posto nisam znao gde se manastir nalazi, zamolio sam g. Boka V., koji je tamo vec bio, da me odveze i upozna sa o. Gavrilom. Imao sam problema sa zdravljem, a u porodici je vladao neki nemir koji je izazivao ceste svadje. Svi smo bili uznemireni i brzi na gnev. Ja sam imao, uz sve to, problema sa krvnim pritiskom, koji mi je stvarao probleme vec desetak godina. Bio sam na bolnickom lecenju nekoliko puta, ali nije bilo nekog znatnog poboljanja. Od Boka sam saznao da u manastiru Lepavini postoji cudotvorna ikona preko koje se ljudima spusta velika milost Bozja i gde zastupnicke molitve Presvete Bogorodice pokazuju svoje dejstvo. O. Gavrilo nam je procitao molitvu ispred cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske, dao nam jednu kopiju ikone i osvecenu vodu", opisao nam je kasnije g. Savo svoj prvi susret sa Presvetom Bogorodicom Lepavinskom.

Kada je u svom stanu tri dana kasnije, 13. marta, hteo da ukuca ekser koji bi drzao kandilo, ikona se pomakla u desnu stranu za oko pola metra. To je iznenadilo g. Savu i njegovu porodicu, suprugu i dvoje dece. Odmah je telefonom nazvao g. Boka i uzbudjeno mu rekao sta se dogadja sa kopijom ikone Presvete Bogorodice u njegovom stanu. Po savetu g. Boka, okadio je sobu u kojoj je bila ikona. Pomolivsi se Gospodu i Presvetoj Bogorodici, zakucao je ekser povise ikone, namestio kandilo i upalio ga. Tog trenutka ikona je projavila jos jedno cudo. Po zidu se, zajedno sa kandilom, kretala levo-desno oko pola sata, a na kraju se tri puta pomerila u vidu krsta i onda prestala da se mice. Ovo je g. Savu i njegovu porodicu sasvim zapanjilo, i stvorilo u njima jednu vrstu straha - ne onog kakvog covek dozivljava u nevoljama, vec straha Bozjeg, pomesanog sa radoscu, straha koji izaziva suze radosnice. Ponovo je nazvao g. Boka, ispricavsi mu sve dogadjaje i osecaje kroz koje prolaze on i njegova porodica, a ovaj mu je savetovao da procita akatist Presvetoj Bogorodici i da potom odu na spavanje. Ujutro, kad su ustali, svi su stali ispred ikone i poceli da citaju molitve iz molitvenika. Nakon nekoliko minuta ikona je ponovo pocela da se krece. Preko telefona su zamolili g. Boka da dodje k njima i sam se uveri u cudo. Stigavsi, g. Boko je procitao akatist Presvetoj Bogorodici i osvedocio se da su reci g. Save istinite. Tada su odlucili da zajedno odu u manastir Lepavinu i o svemu obaveste o. Gavrila. Dogovorili su i dan kada ce o. Gavrilo doci da se pokloni kopiji cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske, koja je - po promislu Bozjem - i sama postala cudotvorna.

Svi koji su od g. Save culi o ikoni, te sa verom dosli pred nju i molitvom joj se obratili, bili su svedoci cuda. U nekim slucajevima, kada bi se ispred ikone sakupilo vise ljudi, kretanje ikone mogli su da vide samo oni kojima je to bilo dato. Oni koji nisu verovali, a ocekivali su da vide kao i vernici, nisu bili udostojeni vidjenja. Vredno je spomenuti da se pred ikonom dogodilo nekoliko blazih oblika iscelenja, a njeno blagodatno dejstvo posebno je osecala porodica g. Save: "Moje stanje se znatno popravilo, porodica je pocela normalno da zivi, a to nam je najvaznije, udostojeni smo neizmerne milosti Bozje koja se projavila kroz kopiju cudotvorne ikone Majke Bozje Lepavinske. Neka bi Bog poziveo o. Gavrila i podario mu snage da i dalje pomaze ljudima".

O. Gavrilo je na poklonjenje dosao 10. aprila, na Svetlu sredu, zajedno sa dve parohijanke koje su ga dovezle. Ispred ikone je procitao akatist i molebni kanon Presvetoj Bogorodici. Za vreme citanja molitava poceo je da se oseca blagouhan miris, koji ne moze da se usporedi ni sa jednim ovozemaljskim mirisom. Na staklu, u donjem desnom uglu ikone, pojavila se rosa koja je sirila taj blagouhani miris. Tu rosu sa stakla ikone jedna od vernica je sakupila na komadic vate i kao veliki dar Bozji ponela kuci. Blagouhan miris iz vate je ispunio kasnije citav automobil i nije iscezao tokom celog putovanja o. Gavrila natrag u manastir.

Kopija cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske se kretala po zidu za sve vreme boravka Savine porodice u Bjelovaru. U avgustu 1991. godine g. Savo je odlucio da se sa svojom zenom i decom preseli u Srbiju. Dosao je kod o. Gavrila da bi ga upitao sta da radi sa ikonom. O. Gavrilo mu je rekao da je ona dar Bozji za njegovu porodicu, da je njihovo vlasnistvo, i da je nose i postuju kao svoga zastitnika. Kada su spakovali sve stvari i zatim hteli ikonu i kandilo da skinu sa zida, doziveli su iznenadjenje. Niko iz porodice nije mogao ni da pomakne ikonu, a kamoli da je skine sa zida. Pokusao je i vozac, ali ni njemu to nije poslo za rukom. Uz veliki napor, to je uspeo da uradi jedino brat od supruge g. Save, gospodin Dobrivoj. On ju je, kao da nosi veliki teret, sa teskom mukom preneo i do automobila kojim su otputovali.

Brat g. Save, koji je povremeno obilazio stan posle njihovog odlaska, ispricao nam je o jos jednom cudu. Ekseri na kojima su visili ikona i kandilo nastavili su i dalje da se krecu po zidu. Deo zida na kojem je bila ikona, u promeru oko 1,5 metra, sirio se i skupljao, kao da dise.

Po dolasku u Srbiju, g. Savi je neko vreme bilo dobro. Ali, za par meseci stanje mu se naglo pogorsalo te je zavrsio na bolnickom lecenju. Krvni pritisak mu je bio krajnje nestabilan, pocela je borba za njegov zivot. Nakon nekoliko meseci borbe, njegovo je srce prestalo da kuca. Smrt g. Save je veoma pogodila clanove njegove porodice, koji su utehu potrazili u svojoj ikoni. Njena blagodatna sila im je pomogla da prevladaju tugu i bol.

Cudotvorna kopija cudotvorne ikone Presvete Bogorodice Lepavinske se i danas nalazi u Beogradu, i pomaze svima koji joj sa verom pristupe. Iz nje se i dalje siri blagouhan miris. Mogu da ga osete oni koji pristupe skrusenog srca i u strahu Bozjem...