SVEDOCANSTVO 8

Godine 1995. poceo je da nas posecuje gospodin B., covek srednjih godina. Zaposlen je u jednoj poznatoj firmi, i kao istaknuti strucnjak nalazi se na celu tima koji osmisljava nove proizvode. Kreator je nekih poznatih proizvoda. Nije bio praktican vernik. Iako intelektualac, bio je veoma slabo upucen u duhovnost, zanimala ga je samo njegova struka.

U manastir je krenuo po savetu prijatelja zbog svojih duhovnih i zdravstvenih problema. Lose stanje mu je trajalo pet godina. Kako je govorio, poseduje sve materijalne pogodnosti, ali ipak nije zadovoljan. Nervozan je, ima glavobolju (koristi tablete "plivadon"), gubi pamcenje, za sve mora praviti beleske jer lako zaboravlja; npr. nikako ne moze da zapamti telefonske brojeve, cak niti svoj broj ("mozak mi je blokiran", kaze). Slabo spava i tokom dana je pospan, jede bez apetita, ima neprijatne probavne smetnje. Dehidrirao je, poslove koje je pre zavrsavao rutinski sad obavlja s velikim teskocama, itd. Vec je duze vreme pripremao doktorat, ali iz navedenih razloga nije bio u stanju da ga realizuje.

Gospodin B. je ustrajno dolazio na molitvu i po osvecenu vodu (petnaestak puta). I odmah su se nakon prvog dolaska desile pozitivne promene. Osecao se bolje, i fizicko i psihicko stanje mu se popravljalo. Neki problemi su odmah prestali.

Poceo je nalaziti neobicne predmete po kuci i na radnom mestu. Sa o. Gavrilom i bratijom vodio je duhovne razgovore o veri, o ispovesti, o postu, magiji, itd. Bio je zahvalan sagovornik. Za kratko vreme procitao je Novi i Stari Zavet. Posudjivane su mu knjige duhovnog sadrzaja iz manastirskog fonda, koje je on brzo i zdusno citao (procitao bi knjigu za jednu noc) i kao vrstan intelektualac bez problema shvacao. Poceo je da posmatra svet drukcijim ocima. Pred njim su poceli da se otvaraju novi horizonti, za koje on ranije nije ni slutio da postoje. Govorio je: "Ima nesto sto nauka ne moze da objasni", i: "U manastiru su mi se otvorile oci za neke stvari".

Svaki put je dolazio sve nasmeseniji i vedriji. S karakteristicnim osmehom bi nam pricao svoja najnovija otkrica o raznoraznim stvarima, npr. od njega smo dobili veoma interesantne informacije o nekim neobicnim dejstvima osvecene vode. Naravno, on je celo vreme upotrebljavao osvecenu vodu, koja je blagotvorno delovala na njegove tegobe. Kako je vreme prolazilo, stanje mu je bilo sve bolje i bolje. Dobro je spavao, prestao je da spava popodne, tokom celog dana se osecao odmorno. Um mu se - kako to kaze o. Gavrilo - otvorio, mogao je da nastavi rad na doktoratu... I uopste, svi navedeni problemi su s vremenom iscezli, stanje se u potpunosti normalizovalo, tako da je on nakon nekog vremena doktorirao.