SVEDOCANSTVO 37

"Pomaze Bog, postovani oce Gavrilo.

Posto sam u nemogucnosti dolaziti cesce u nasu svetinju, manastir Lepavinu, odlucila sam napisati sta me tisti. 65 godina mi je proslo, prezivela sam dva rata, kroz svakakve trzavice i bolesti prosla. Molitva i uzdanje u Bozju pomoc i zastitu Presvete Bogorodice davali su mi snage da sve dobro prebrodim. Sada me vec dve godine muci jedna od zenskih bolesti i nikako da je se oslobodim, pa vas lepo molim, molite se Presvetoj Bogorodici da se oslobodim te opake bolesti. Necu reci da to mene boli, ali mi samo prisustvo bolesti ne da mira. Uzimala sam lekove, ali nije koristilo, cak mi je bilo jos gore.U mlade dane sam bolovala od kicme i imala strasne bolove u ledjima. Bila sam u bolnici u Zagrebu i dugo se lecila, ali nikako da prodje.

Cula sam od nekih zena o zagovoru, ali nisam znala nista o tome. Posto sam imala jake bolove na Veliku Gospojinu, tako da sam ujutro jedva ustala, moja cerka mi je rekla: "Mama, idi u manastir Lepavinu pa se zagovori Presvetoj Bogorodici". Tesko sam se odlucila jer nisam postila, ali svejedno sam krenula i srecno stigla. Molila sam se pred ikonom nase Presvete Bogomajke da mi pomogne i zavetovala pred svetom ikonom da cu svake godine dolaziti na Sveto Pricesce za Veliku Gospojinu, a ako tada ne bih nikako mogla, onda na Malu Gospojinu.

I molitva mi je pomogla. Odmah prvog jutra posle Velike Gospojine srecna i vesela ustala sam bez bolova. Tako sam se svake jeseni pripremala za Veliku Gospojinu i za Sveto Pricesce, sve do ove godine. Postila sam pred Veliku Gospojinu i pripremala se za Pricesce, a na putu za manastir Lepavinu dogodile su se nepredvidjene komplikacije, pa videci da necu stici na Svetu Liturgiju odlucila sam da se pricestim na Malu Gospojinu. Ne razmisljajuci, uzela sam hranu i tako mi se sve izopacilo. Dosla sam kasno na Liturgiju i jos je bilo onih koji su se ispovedali, ali zbog moje nepromisljenosti u pogledu uzimanja hrane na putu nisam mogla da primim Sveto Pricesce. Bilo mi je zao i savest me je pekla zbog pogazenog zagovora.

Kad sam dosla kuci, odmah sam osetila da mi se bolest vratila, te sam zavrsila u bolnici. Kad sam se vratila iz bolnice prosla je i Mala Gospojina, a time i moja druga mogucnost da ispunim zagovor. Pricestila sam se tek za Vavedenje i sada osecam da mi je malo bolje. Moja savest mi i dalje ne da mira, stalno mi na um dolaze misli o neispunjenom zagovoru. Zato vas molim, oce Gavrilo, da se molite Svetoj Majci da mi oprosti i pomogne. Svima skupa pozdrav".

N. B.